Bültenler yarışma hakkında ön teknik(yer,uzunluk,arazi,...) ve faydalı bilgileri(konaklama,hava durumu,kıyafet seçimi,...) verir. Oryantiring yarışmalarında bültenler olmazsa olmazdır. Çünkü oryantiring yarışmalarının belirli bir alanı yoktur, her şarta göre düzenlenme şemasında değişiklikler olacaktır ve etkinlik düzenleyenler için bunları anlatmanın en güzel yolu iyi bir bülten hazırlamak ve sporcu/antrenör olarak okumaktır. Yarışmanızın büyüklüğü ne olursa olsun bir bülten hazırlanması yarışmayı düzenleyenler ve katılan sporcular için çok faydalı olacaktır.
Toplanma alanı yarışma programının ilk aşamasıdır. Bütün sporcular bu alanda toplanarak çıkış yapacağı zamanın gelmesine hazırlanır. Yarışma hakkındaki son uyarılar ve yönlendirmeler bu alanda yapılır. İhtiyaçların(yemek,tuvalet,soyunma kabini) karşılanabilmesi için yeterli bir alan olmalıdır.
Çıkış zamanı: Bireysel oryantiring yarışmalarında aynı kategorideki her sporcu birbirinden farklı zamanlarda çıkmalıdır. Peki neden? Çünkü aynı kategorideki sporcular aynı parkuru koşacaktır. Bu da demektir ki sporcular birbirlerini takip ederek diğer sporculara karşı haksız bir rekabet sağlayabilir. İşte bu yüzden yarışmaya, sporcu sayısına göre değişkenlik göstermekle birlikte sporcular arasında 30 sn, 1 dk ,2 dk gibi boşluk bırakmamız gerekiyor.(Not:Farklı kategorideki sporcular aynı zamanda çıkış yapabilirler.)
Çıkış Koridoru: Kontrollü ve zamanında çıkış yapılabilmesi için belirli şemalar geliştirilmiştir. Bireysel çıkışlarda sporcular start almadan belirli bir süre öncesinde çıkış bölgesine gelerek gerekli kontrollerden geçer ve hazırlıklarını tamamlar. Bu süreler yarışmaların yapılma bölgesine, sporcu sayısına ve konuma göre değişkenlik gösterebilir. Yarışma bülteninde ve yarışma alanlarında bilgilendirme yapılmalıdır. Aşağıda saat 11.15 de yarışmaya başlayacak bir sporcu üzerinden örnekler vereceğiz.
-5 Noktası: Bu noktada saat gerçek zamandan 5 dk öncesinde çalışır. Yani sporcumuzun kol saati 11.10 iken buradaki ekranda 11.15 yazmaktadır. Bunun sebebi sporcuların çıkış noktasındaki kontroller için gerekli zamanı sağlamaktır.Bu noktada hakemler sadece göğüs numarası üzerinde zamanı gelen sporcuları bir sonraki noktaya yönlendirir. Böylece hem sporcular için bir gecikme olmaz hem de hakemler için yeterli zaman olur.
-3 Noktası: Bu noktada saat gerçek zamandan 3 dk öncesinde çalışır. Yani sporcumuzun kol saati 11.12 iken buradaki ekranda 11.15 yazmaktadır. Bu noktada sporcunun göğüs numarası, SI(sport ident)-card yüzüğü eşleştirilerek doğru sporcunun doğru zamanda bu noktada olduğu bir kez daha teyit edilir. SI yüzük kullanılan yarışmalarda clear(temizleme) istasyonu bu bölümde bulunur.
-2 Noktası: Bu noktada saat gerçek zamandan 2 dk öncesinde çalışır. Yani sporcumuzun kol saati 11.13 iken buradaki ekranda 11.15 yazmaktadır. Bu noktada sporcu lejant(hedef bilgi kartı)nı alabilir, bu her yarışmada ayrı olarak hazırlanmamış olabilir ve harita üzerinde olduğu için bir zorunluluk değildir.Bu noktada hakemler yalnızca göğüs numarası üzerinde zamana göre geçişlerin kontrollerini sessiz bir şekilde sağlar. SI yüzük kullanılan yarışmalarda check(kontrol) istasyonu ve SI AİR kullanan sporcular için SIAC-Test istasyonu bu bölümde bulunur.
-1 Noktası: Bu noktada saat gerçek zamandan 1 dk öncesinde çalışır. Yani sporcumuzun kol saati 11.14 iken buradaki ekranda 11.15 yazmaktadır. Bu noktada her şey doğru bir şekilde hazırdır. Sporcu için yarışmanın başlamasına 1 dakika kalmıştır. Çıkış hakemi 30 sn kala sporcuyu haritasının üzerine elini koyarak beklemesi için harita başına çağırabilir.
Çıkış/Start: Bu noktada sporcu haritayı inceleyemez sadece kategori kontrolü yapabilir. Son olarak saatteki geri sayım takip edilir. Saatimiz artık hem sporcunun kol saatinde hem de yarışma saatinde 11.15 tir. Yarışma bir yarışma programı kullanılarak hazırlanmışsa program sporcuyu yarışmaya 11.15 te başlatacaktır. Ama bir SI istasyonunu start olarak ayarlamışsak sporcu bu istasyonu kullanarak 11.15 te zamanını kendisi başlatacaktır.
Geç çıkış: Geç kalan sporcular kategoride ki boş zaman aralığında hakemlerin kontrolüyle işlemleri hızlı bir şekilde tamamlayarak çıkış yapar. Geç kaldığı süre sporcu sorumluluğundaysa yarışma zamanlamasından çıkarılmaz.